Η Δευτέρα 4 Μαρτίου ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για την Ακαδημία Πλάτωνος στο Κλίαργουότερ. Το σχολείο μας, υποδέχθηκε μια ομάδα εκλεκτών προσκεκλημένων που θέλησαν να δουν από κοντά το έργο που επιτελείται στα εκπαιδευτήρια της Ακαδημίας και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Η ομάδα των προσκεκλημένων μας, αποτελούνταν από τους:
- Γερουσιαστή κ. Λεωνίδα Ραπτάκη,
- κα Ευγενία Μανωλίδου, Διευθύντρια του σχολείου Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών “Ελληνική Αγωγή”
- κ. Δημήτριο Λογοθέτη, Πρόεδρο του ετήσιου Συνεδρίου Leadership 100 και Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας
- Αριστοτέλη Μιχόπουλο, καθηγητή Κλασικών και Ελληνικών Σπουδών Ελληνικού Κολεγίου
- Δρ. Ντόνα Ραπτάκη
- κα Πηνελόπη Σάλμονς-Αγγελίδου
- Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Σταμκόπουλο, επίκουρο Διευθυντή του τμήματος Ελληνικής Παιδείας και του Τμήματος Βάσεων Δεδομένων της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής
- τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Θεοφάνη Κατσικλή, εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου
- Τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Σαμψών Κασαπάκη εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου
Τους υποδέχθηκαν οι
- κ. Ηλίας Κοκκινάκος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Ακαδημίας Πλάτωνος
- κα Έημυ Χέηζ, Γενική Διευθύντρια των Ακαδημιών Πλάτωνος
- κα Ντανιέλ Σισέτι, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια
- κα Ντον Πάρκερ, Διευθύντρια Εκπαίδευσης Προσωπικού
- κ. Κωνσταντίνος Αρετής Υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος της Ακαδημίας Πλάτωνος
- κ. Σάρα Σουτέρα, Διευθύντρια του σχολείου,
- κ. Μιχάλης Αλεξάνδρου Διευθυντής του ιδρύματος Plato Education Foundation
Η κα. Μανωλίδου είχε την ευκαιρία να διδάξει για δύο διδακτικές ώρες στην Ακαδημία και να μεταδώσει μέρος από τις πλούσιες γνώσεις της γύρω από την Ελληνική Γλώσσα και ιστορία σε μαθητές της 8ης και στη συνέχεια της 4ης τάξης.
Εστίασε στη συζήτηση της με τους μαθητές αναφορικά με την ιστορία των ελληνικών λέξεων που χρησιμοποιούμε στην αγγλική γλώσσα, την ευελιξία και τη δύναμη που προσφέρει το ελληνικό λεξιλόγιο, αλλά και επιρροές του ελληνικού πολιτισμού στο σημερινό κόσμο (αρχιτεκτονική, δημοκρατία, κριτική σκέψη).
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη διδασκαλία συνειδητοποιώντας πόσο συχνά μιλώντας αγγλικά, μιλούν με λέξεις που έχουν αρχαιοελληνική ρίζα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσίαση της Αλληγορίας του Σπηλαίου, του Πλάτωνα, δείχνοντας πώς ήδη από την εποχή του, οι ιδέες για την αναζήτηση της αλήθειας και της γνώσης είχαν ήδη αναπτυχθεί, αποτελώντας σε μεγάλο βαθμό ένα πρότυπο ιδεών ακόμη και για τις σημερινές κοινωνίες.
Στη συνέχεια, οι μαθητές που προετοιμάζονταν για την καθιερωμένη ετήσια τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσίασαν μέρος του προγράμματος της εκδήλωσης που ακολούθησε στο τέλος της εβδομάδος. Περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, συνοδεία της Ελληνικής χορωδίας που αποτελείται από μαθητές της τετάρτης τάξης.
Η Ελληνική γλώσσα, μεταφέρει μέσα της τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και έχει επιβιώσει στο πέρασμα των αιώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται τόσο εκτεταμένα σημέρα στις επιστήμες. Σύμφωνα με τον Αντισθένη άλλωστε, “Αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις”: η κατανόηση της γλώσσας σχετίζεται με την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Η Ελληνική είναι η πιο πλούσια γλώσσα σε ετυμολογικές ρίζες, από τις οποίες παράγονται εκατοντάδες λέξεις αποτελώντας μια ετυμολογική οικογένεια και αυτός που μπορεί να την χειρίζεται σωστά μπορεί να εκφράζεται με ακρίβεια.
Αυτός ο γλωσσικός και πολιτιστικός πλούτος γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί, να μοιραστεί, και μέσω αυτής της διαδικασίας να αναπτυχθεί αφενός ο σεβασμός πρός την ελληνική κληρονομιά και αφετέρου η καλλιέργεια του φιλελληνικού πνεύματος εκτός ελληνικών συνόρων.