Το επόμενο κεφάλαιο στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στα Σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνος και Συνεργασία με φορείς στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, αντιπροσωπεία της Ακαδημίας Πλάτωνος, αποτελούμενη από τον Γερουσιαστή κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Ακαδημίας κ. Ηλία Κοκκινάκο και την Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Προσωπικού κα Ντον Πάρκερ, συναντήθηκε με εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου και προσωπικότητες που υποστηρίζουν τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, με σκοπό να παρουσιάσει το έργο που επιτελείται στα σχολεία της Φλόριντα αλλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Πρωταρχικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η εμπέδωση και ενίσχυση των δεσμών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με την Ελληνική Κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα ως εκπαιδευτικοί, τη γνωριμία με επιχειρηματικούς φορείς στην Ελλάδα, και τη δυνατότητα συνεργασίας με οργανισμούς, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ελλάδα που πραγματοποιούν τα σχολεία μας κάθε χρόνο.
Η ομάδα συζήτησε με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και πληθώρα προσωπικοτήτων που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.
Αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα όπως η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ μέσω συνεργασιών με ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς.
Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί εκπρόσωποι τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης και διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, στις ΗΠΑ. Ανέφεραν τη δυνατότητα παρουσίασης των πλεονεκτημάτων απόσπασης στο εξωτερικό έγκαιρα και σε νέους εκπαιδευτικούς που ενδεχομένως έχουν λιγότερες δεσμεύσεις και άρα θα είναι πιο εύκολο για αυτούς να μεταβούν στις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την αντιπροσωπεία της ακαδημίας στην ανάγκη που έχουν όλα τα σχολεία που διδάσκουν ελληνικά, από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ με την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας για διάστημα τριών ετών, με δυνατότητα επέκτασης σε πέντε έτη.
Με δεδομένη την αύξηση του κόστους διαβίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά στο κόστος ενοικίου, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα ακόμη και για τους ήδη αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, μετά την οικονομική κρίση του 2010 και αμέσως μετά με την πανδημία και τις αλλαγές που επέφερε στο οικονομικό τοπίο (αύξηση ενοικίων και μείωση ποσού επιμισθίου απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό). Ενώ πολλοί Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να έρθουν να διδάξουν στις ΗΠΑ, απογοητεύονται όταν μαθαίνουν για το κόστος (ιδιαίτερα αυτό των πρώτων μηνών) που θα επιβαρύνει αυτούς και την οικογένειά τους.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται επιπλέον πίεση και στα σχολεία που διδάσκουν τα ελληνικά στις ΗΠΑ, που τώρα αντιμετωπίζουν ακόμη μια πρόκληση, αυτή της εξεύρεσης καταρτισμένων εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία των Ελληνικών!
Για τους παραπάνω λόγους, προτάθηκε η συμβολή των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομική ενίσχυση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, μέσω επαναφοράς του επιμισθίου κατά το δυνατόν στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.
Είναι γεγονός πως οι Έλληνες εκπαιδευτικοί (ΠΕ70) δεν μεταλαμπαδεύουν μόνο τις γνώσεις τους στη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και τη ζωντανή εμπειρία τους από τη ζωή στην Ελλάδα, την ιστορία, πολιτισμό (τραγούδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα σχολεία) και τον ενθουσιασμό τους για κάθε τι ελληνικό! Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που καθιστούν τους Έλληνες εκπαιδευτικούς πολύτιμο προσωπικό για τα σχολεία μας. Μέσω αυτών αναδεικνύεται ο Ελληνισμός, οι μαθητές μαθαίνουν σωστά, και μακροπρόθεσμα, ενισχύεται η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό καθώς αργά αλλά σταθερά καλλιεργείται η αγάπη για την Ελλάδα ακόμη και σε μαθητές μη ελληνικής καταγωγής.
Μια επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έφερε στη μνήμη παιδικές αναμνήσεις: