10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Κέντρο “Μαλιώτης” στη Βοστώνη, περιέλαβε συνεισφορές από διάφορα ελληνικά και αμερικανικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το φετινό πρόγραμμα έδωσε έμφαση στη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην αμερικανική διασπορά και υπογραμμίστηκε η σημασία του πολύτιμου ρόλου των charter schools στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Άννα Κ. Μπατιστάτου καθώς και πληθώρα καθηγητών και ερευνητών από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας, της Αμερικής και του Καναδά.
Μεταξύ των συμμετεχόντων το παρόν έδωσαν και τρεις Έλληνες εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνος οι οποίοι αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις και σημαντικές εμπειρίες.
Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν εκθέσεις καθώς και τιμητική ξενάγηση στην πτέρυγα της οικογένειας Μπεχράκη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης την οποία ακολούθησε δεξίωση από τον κ. Μπεχράκη. Επίσης οι συμμετέχοντες στο Θερινό Πανεπιστήμιο είχαν την τιμή να παρευρεθούν στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης σε ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα σε δείπνο καλωσορίσματος από τον Πρόξενο κ. Συμεών Τέγο.
Η παρακολούθηση του συνεδρίου προσέφερε στους εκπαιδευτικούς σημαντικές ευκαιρίες για την βελτίωση των δεξιοτήτων τους παρέχοντας ενημέρωση για νέες εφαρμοσμένες μεθόδους διδασκαλίας, που εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αμερικανική διασπορά. Νέα εργαλεία και τεχνικές εμπλουτίζουν και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της μαθησιακής διαδικασίας. Διαδραστικά προγράμματα και υλικά που διευκολύνουν τη διδασκαλία ενσωματώνονται στην καθημερινή διδασκαλία κάνοντας τη μαθησιακή διαδικασία πιο ελκυστική και αποτελεσματική, παρέχοντας νέες δυνατότητες για την προώθηση της μάθησης, παρουσιάστηκαν έμπρακτα μέσα από τα εργαστήρια του συνεδρίου.
Η γνωριμία με πολιτιστικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού ενίσχυσε την κατανόηση των εκπαιδευτικών σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο που πρέπει να μεταδώσουν στους μαθητές τους. Αυτή η εμπλουτισμένη γνώση τους επιτρέπει να ενσωματώσουν πολιτιστικά στοιχεία στη διδασκαλία τους, ενισχύοντας την πολιτισμική κατανόηση των μαθητών.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον μέρος της παρουσίας στο συνέδριο αποτελεί η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και ερευνητών από διάφορες χώρες. Μέσω των συζητήσεων και των αλληλεπιδράσεων, δημιουργήθηκαν επαγγελματικές σχέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδεών και καινοτόμων προσεγγίσεων. Αυτή η συνεργασία συμβάλλει στην εφαρμογή νέων στρατηγικών και βελτιώνει την ποιότητα της διδασκαλίας στα σχολεία μας.
Συμπερασματικά, η παρακολούθηση επιτυχημένων πρακτικών και παραδειγμάτων από άλλες χώρες και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενέπνευσε τους εκπαιδευτικούς και τους παρείχε πρακτικές ιδέες που μπορούν να προσαρμόσουν και να εφαρμόσουν στην εκπαιδευτική τους πρακτική.
Σε δεύτερο χρόνο η μεταλαμπάδευση των γνώσεων και των εμπειριών στο σύνολο των εκπαιδευτικών της Ακαδημίας Πλάτωνος, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων, αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία μας. Η διάδοση της αποκτημένης γνώσης ενισχύει τις δεξιότητες και βελτιώνει την αποτελεσματικότητά κατα την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Πρόξενος Συμεών Τέγος, καλοσώρισε τους συμμετέχοντες στο χώρο του προξενείου.Από την ξενάγηση των συμμετεχόντων του Θερινό Πανεπιστήμιο, στην πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.Ο Drake Behrakis κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.Ο Αναστάσιος Κουλαρμάνης, διευθυντής Ελληνικής Παιδείας στην Αρχιεπισκοπή ΑμερικήςΕργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας με τον Δρ. Κωνσταντίνο Βλάχο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Παράλληλα η κοινωνική δικτύωση και οι συνεργασίες που προέκυψαν ενθαρρύνουν την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση και αλληλεπίδραση εστιάζοντας σε σύγχρονα ζητήματα της Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας ως Ξένη ή Δεύτερη Γλώσσα.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί πως το κλειδί για τη Συνεχή Βελτίωση και Αριστεία στην Εκπαίδευση είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Για να επιτελέσουν αυτόν τον σημαντικό ρόλο, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να επαναπαύονται στις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν ήδη αποκτήσει. Επιδιώκουν συνεχώς την επιμόρφωση και την επαγγελματική τους ανάπτυξη, με στόχο να παραμένουν στην κορυφή του τομέα τους. Η σύγχρονη κοινωνία και η ταχεία τεχνολογική εξέλιξη απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να είναι πάντα ενημερωμένοι και προσαρμοστικοί.
Η δια βίου μάθηση δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την αριστεία στην εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε συνέδρια, σεμινάρια, και προγράμματα επιμόρφωσης, όπου αποκτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να προσφέρουν το καλύτερο στους μαθητές τους.
Με την Δρ. Τζίνα Καλογήρου Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.Με τον Αναστάσιο Κουλαρμάνη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Ακαδημίας Πλάτωνος από αριστερά Σοφία Κορρέ, Κωνσταντίνος Αρετής και Χριστίνα Βίτους.Με τη συγγραφέα και ποιήτρια, Ρενέ Στυλιαρά.
Οι εκπαιδευτικοί που επιδιώκουν να παραμένουν κορυφαίοι στον τομέα τους, δεν αρκούνται μόνο σε παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Επιδιώκουν να είναι καινοτόμοι, δοκιμάζοντας νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες στην τάξη. Η επαγγελματική ανάπτυξη και η συνεχής αναζήτηση νέων εργαλείων και μεθόδων, τους επιτρέπουν να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα της διδασκαλίας τους και να προσφέρουν στους μαθητές τους μια εκπαιδευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι αποτέλεσμα του εσωτερικού τους κινήτρου και της δέσμευσής τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Η αφοσίωση στη συνεχή μάθηση και στην επαγγελματική ανάπτυξη τους ξεχωρίζει ως παράδειγμα για τους μαθητές τους, δείχνοντας ότι η εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ.
Οι εκπαιδευτικοί που επιδιώκουν την επιμόρφωση και την ανάπτυξη τους, αποτελούν πυλώνες αριστείας στην εκπαίδευση, προσφέροντας στους μαθητές τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για το μέλλον τους.